Rebushalte

Voor: Living museum Vught / Reinier van Arkel ▪ Met: makers Living museum (kunstwerken), Fred Budas (podcast), Arjen den Boer (soundtrack podcast), Reinier van Arkel (coördinatie)

"Op zorgpark Voorburg in Vught stond een verlaten bushokje. Het hokje stond daar maar, alsof het zelf aan het wachten was op de bus die niet meer zou komen. Nu is het een expositieruimte voor bijzonder werk van bijzondere makers."

Een verlaten bushalte is veranderd in een tentoonstellingsruimte voor kunst van bijzondere makers.

 

Op een mooie dag in augustus 2012 liep Walter tijdens een wandeling over zorgpark Voorburg in Vught voorbij een verlaten bushalte. Aan de begroeiing eromheen was te zien dat deze al een tijdje geen dienst meer deed. Het was alsof het bushokje zelf aan het wachten was op de bus die niet meer zou komen. Inmiddels heeft de voormalige bushalte op het terrein na een aantal jaren een nieuwe bestemming als expositieruimte gekregen.

 
 

Kunst van bijzondere makers in de openbare ruimte brengen, dat is het idee achter de Rebushalte. Het woord rebus betekent beeldraadsel en verwijst naar de schilderijen, tekeningen en gedichten van de makers uit het Living museum die tentoon worden gesteld.

 
 

Het Living museum is een plek waar mensen de tijd en ruimte krijgen om te schilderen, te tekenen, te schrijven of om zomaar aan te schuiven voor een praatje. Het is een werkplaats in de luwte van de samenleving waar je in alle vrijheid en rust nieuwe dingen kunt maken. Wat dit betekent heb ik het afgelopen anderhalf jaar mogen ervaren. Op een plek waar niets moet is veel mogelijk. Er ontstaan mooie dingen gemaakt door mooie mensen, die het verdienen om door een groter publiek gezien te worden.

 

Een podcast die het wachten waard is

Elke twee maanden verschijnen er twee nieuwe posters in de verlichte reclamevitrine met daarop werken van een kunstenaar uit het Living Museum Vught. De eerste kunstenaar die zijn werk laat zien is Emiel Dillo. Hij maakte een schilderij en schreef er speciaal een nieuw gedicht voor. Je kunt het lezen en zien bij de halte, zelfs als het donker is want de verlichting gaat aan zodra de lantaarnpalen gaan branden. Op de posters vind je ook een QR-code die je kunt scannen zodat je het verdiepende verhaal achter zijn werk via een podcast kunt beluisteren.

 

De Rebushalte is mede tot stand gekomen dankzij financiële bijdragen van o.a. Plaza Cultura, Prins Bernhard Cultuurfonds, Fonds voor Cultuur Participatie en particuliere giften.

 

 

Interesse in dit werk?

 

Aart Kuipers

Indepent designer, creator and writer from The Netherlands.

https://www.aartkuipers.nl
Vorige
Vorige

Next Flight

Volgende
Volgende

Future Fossils